Wat is etsen?

Wat is etsen

Etsen is een proces waarbij een zuur door middel van een redox reactie een metaal oplost. Door delen van een oppervlak af te schermen kan zo middels etsen een vooraf bepaald ontwerp gemaakt worden.

Bij Etchform worden, op tekeningspecificatie, dunne metalen onderdelen gemaakt door middel van precisie etsen. Met onze etstechnieken worden onderdelen geproduceerd voor nagenoeg alle industrieën, waaronder de automotive, lucht- & ruimtevaart, machinebouw, medische en optische techniek.

Ontstaan van Etsen

Voor zover bekend werd in de 15e eeuw etsen al gebruikt binnen de zwaardsmederij. De chemische etstechniek werd hier gebruikt om versieringen aan te brengen op harnassen, zwaarden en andere wapens. Deze versieringen liet het vakmanschap van de smid zien en fungeerde als het ware als een soort reclame.

Het etsen werd vroeger met name gebruikt voor kunst. Denk hierbij aan de eerder genoemde harnassen en zwaarden, maar ook de etsen van Rembrandt van Rijn. Vandaag de dag wordt etsen gebruikt voor o.a. brandstofcellen, codeerschijven, diafragma’s, filters, stelplaatjes, verdelers en zonnecelverbinders.

Na de ontwikkeling van de eerste fotogevoelige lakken in de 20e eeuw, vormde zich de mogelijkheid om etsen te gebruiken als precisievervaardigingstechniek. In het begin werd etsen enkel gebruikt voor koper, koperlegeringen en RVS staallegeringen, maar vandaag de dag kan etsen ook gebruikt worden voor meer exotische metaalsoorten als beryllium, goud, titanium en zilver.

Voordelen van Etsen

 

  • Een uitgebreide materiaalkeuze, ook voor metalen op kunststof dragers.
  • Geen verandering in materiaal eigenschappen.
    Geen toegevoegde inwendige materiaal spanning of vervorming. Hardheid en brosheid blijven intact.
  • Absoluut braamvrije producten.
  • Zowel het contour als het reliëf kunnen in dezelfde procesdoorloop gerealiseerd worden 
    Ook 2,5 D structuren zijn mogelijk.
  • Snelle opstart en flexibel bij wijzigingen.
  • Beperkte gereedschapskosten.

 

precisie_etsen_1_1 precisie_etsen_2_2 precisie_etsen_1_1 precisie_etsen_1_1 precisie_etsen_2_2